Een cake hoort een fijne textuur en mondgevoel te hebben. Een taaie cake zorgt voor een minder korte afbeet en zal daardoor minder smakelijk zijn.

Mogelijke oorzaken zijn:

  • Het beslag is te veel gemixt. Door te lang mengen wordt een glutennetwerk gevormd, waardoor de cake taaiere eigenschappen krijgt.
  • Er is te veel bloem in het beslag gebruikt. Bloem bindt een deel van het water en heeft een hoog verstijfselend vermogen. Door het toevoegen van te veel bloem, wordt te veel vocht opgenomen.
  • Het beslag bevat te weinig suiker. Suiker be├»nvloedt de taaivloeibaarheid van het beslag. Het toevoegen van meer suiker verhoogt de taaivloeibaarheid, waardoor ingeslagen lucht beter wordt vastgehouden en het beslag stabieler wordt.
  • Er is te weinig vet in het beslag gebruikt. Vet smeert bloemeiwitten en zorgt ervoor dat er minder snel een glutennetwerk kan ontstaan.
  • De cake is te lang gebakken, waardoor te veel vocht uit het product is verdampt.
  • Er is oud of te weinig rijsmiddel gebruikt in het cakebeslag. Het gebruikte rijsmiddel werkt niet naar behoren en zal zorgen voor een minder luchtige cake.
  • De cake heeft tijdens het bakken te veel vloerwarmte gekregen.