Consumptie-ijs behoort alleen een zure smaak te hebben, wanneer de desbetreffende smaak zelf een zuur karakter heeft. Voorbeelden hiervan zijn citroen- of limoenijs. Wanneer andere ijssoorten een afwijkende zure smaak hebben, kan dit de smaakbeleving aantasten.

Mogelijke oorzaken voor een zure smaak in ijs zijn:

  • Ontstaan van melkzuur in ijs. Dit kan voorkomen bij ijs dat melk of melkbestanddelen bevat. Door bacteriën wordt melksuiker omgezet in melkzuur. De melksuikers geven zuivelproducten een zoetere smaak, terwijl melkzuur zorgt voor een ongewenste zure smaak. Zorg ervoor dat er hygiënisch wordt gewerkt om besmetting met bacteriën te voorkomen.
  • Er is te veel zuur gebruikt. Dit komt voornamelijk voor in vruchtenijs, waar extra zuren kunnen worden toegevoegd om de smaak van de vruchten naar boven te halen. Het wordt vaak in poedervorm toegevoegd om geen extra vocht aan de compositie toe te voegen. Een te grote hoeveelheid wijnsteen- of citroenzuur zorgt voor een sterke zure smaak waardoor de smaken niet meer in balans zijn. Voeg deze zuren in een kleine hoeveelheid aan een compositie toe.