Bij gaten in het brood is de samenhang van het brood verdwenen, waardoor het snel kan scheuren of uit elkaar kan vallen.

Mogelijke oorzaken voor gaten zijn:

  • Er is te veel bloem gebruikt bij het verwerken van het deeg. Bij het opmaken van de deegstukken wordt de stuifbloem in het deeg gevouwen. De bloem wordt niet meer in het deeg opgenomen, waardoor er gaten in het brood kunnen ontstaan.
  • De deegstukken zijn in te warme vormen gezet. Door het temperatuurverschil kan het deeg sneller in volume toenemen, waardoor er onregelmatige luchtbellen in het deeg kunnen ontstaan. Laat vormen eerst afkoelen, voordat er nieuwe deegstukken in worden gelegd.
  • Er is sprake van een te hoge deegtemperatuur, waardoor onregelmatige luchtbellen in het deeg kunnen ontstaan.
  • Het deegstuk heeft een te lange narijs gehad, waardoor grote luchtbellen kunnen ontstaan.
  • Het deegstuk is slecht opgemaakt. Het deeg is daarbij niet goed ontgast of er is te veel stuifbloem gebruikt, waardoor zich gaten kunnen vormen.
  • Het deeg is te slap.
  • Tijdens verwerking is er korstvorming ontstaan op het deeg. Tijdens het opmaken komen deze uitgedroogde stukken in het deeg, waardoor gaten kunnen ontstaan.