Grof airbrushwerk resulteert in onregelmatige aanbrenging van de kleur op het product. Hierdoor kunnen de kleuren op plaatsen dikker zijn of over het geheel een ongelijkmatige dikte hebben. De meest voorkomende oorzaak voor het grof spuiten, is dat de massa die hiervoor wordt gebruikt te dik is. De massa kan daarbij niet goed door het pistool worden gedrukt.

Het corrigeren hiervan kan mogelijk als volgt:

  • Bij het gebruik van vetoplosbare kleurstoffen of chocolade, kan het voorkomen dat deze onvoldoende is afgeslapt met cacaoboter of hard vet. Een verhouding van 50% chocolade/vetoplosbare kleurstof en 50% cacaoboter/hard vet.
  • De temperatuur van het spuiten bij in vetoplosbare kleurstoffen of afgeslapte chocolade is te laag. Hierdoor stolt het vet tijdens het spuiten en wordt de massa te dik. Een temperatuur van ±35°C is voor cacaoboter of hard vet hoog genoeg voor het spuiten.
  • Er is een probleem met de naald, het regelpunt of de luchtaanvoer van het airbrushapparaat. De machine werkt op een bepaald onderdeel onvoldoende, waardoor er niet genoeg kracht of ruimte is om de massa te spuiten. Zorg dat alle onderdelen schoon en goed zijn aangesloten.