Een macaron heeft een zogenaamd voetje aan de onderkant van het koekje. Tijdens het rusten vormt er zich een huidje op de opgespoten macarons. Gedurende het bakproces helpt dit om de macaron omhoog te duwen, waarbij een voetje ontstaat. Bij een te groot voetje is de macaron ver omhoog geduwd. Hierdoor kan de verhouding tussen de voetjes en de rest van de macaron ontstaan, wat esthetisch minder mooi uitziet.

Mogelijke oorzaken zijn:

  • De oventemperatuur is te hoog. De lucht die in de eiwitten is geklopt, zet bij een hoge temperatuur snel en veel uit. De macaron wordt hierdoor snel omhoog geduwd, waardoor een hoog voetje ontstaat. Zet de oventemperatuur lager en bak de macarons voor langere tijd.
  • De eiwitten zijn te veel opgeklopt. Hierdoor wordt er te veel lucht in de het beslag geklopt, waardoor deze sneller en verder omhoog komen tijdens het bakken. Klopt eiwitten op totdat stijve pieken zijn ontstaan.
  • Er is op de verkeerde manier doorgespateld. Er is te veel lucht in het macaronbeslag gebleven na het doorspatelen, waardoor de macarons te ver omhoog komen. Spatel het beslag extra door om lucht eruit te halen.