De temperatuur van het ijs beïnvloed de smaken die naar voren komen bij het eten ervan. Bij een koude temperatuur van ijs komen de smaken minder goed naar voren. Met name sorbetijs, wanneer geserveerd met roomijs, moet niet te koud zijn om grote verschillen in mondgevoel tussen de soorten te voorkomen.

Mogelijke oorzaken voor te koud ijs zijn:

  • Er is een slecht bindmiddel gebruikt. De geschiktheid van bindmiddelen is afhankelijk van de productiemethode. Een bindmiddel dat op hoge temperatuur moet worden verwarmd, zal weinig vrij water binden indien deze temperatuur niet wordt gehaald bij het pasteuriseren. Hierdoor blijft er veel vrij water aanwezig in het ijs.
  • Er is te veel vrij water in het ijs aanwezig. Vrij water in ijs houdt meer kou vast, omdat er meer ijskristallen aanwezig zijn. Het kost meer energie om deze ijskristallen te laten smelten in de mond, waarbij warmte aan de mond wordt onttrokken en het ijs kouder smaakt.
  • Er is te veel suiker in het ijs aanwezig. Hoe meer suiker in het ijs aanwezig is, hoe lager het vriespunt wordt en er meer energie moet worden verbruikt om het bevroren te krijgen.