Macarons bestaan uit twee krokante amandelkoekjes, die enigszins taai van binnen zijn, en aan elkaar worden geplakt met een zachte vulling. Het contrast tussen de krokante buitenkant, de licht taaie binnenkant en de zachte vulling is kenmerkend voor de macaron. Een te zachte macaron benadeeld de eetervaring.

Mogelijke oorzaken voor te zachte macarons zijn:

  • De macarons zijn niet gaar. De macarons hebben te kort gebakken, waardoor het product nog niet gaar is en de benodigde stevigheid ontbreekt. Bak de macarons langer en kijk dit per minuut aan om te voorkomen dat de macarons te gaar worden. Een manier om te controleren of de macarons gaar zijn, is door zacht op de macarons te tikken. Wanneer ze ook maar een beetje bewegen, zijn ze niet voldoende gaar.
  • De oventemperatuur is te laag. De macarons kunnen van buiten gaar lijken, maar zullen in het midden nog niet gaar zijn. Afhankelijk van de oven en de baktijd worden macarons op 125-160°C gebakken.
  • De vulling is te nat. Het vocht uit de vulling trekt in de amandelkoekjes en kan ervoor zorgen dat deze zacht worden. Zorg dat de vulling zacht, maar niet te vochtig is.