Macarons horen glanzend, glad en droog te zijn na het bakken. Een vette of nat uitziende macaron geeft een andere uitstraling, maar kan ook zorgen voor een zachte korst, wat de textuur van het product aantast.

Mogelijke oorzaken zijn:

  • De macarons zijn niet voldoende gaar. De binnenkant van de macaron mag enige taaiheid hebben, maar moet niet nat zijn. Om te testen of de macarons gaar zijn, kan er voorzichtig op de macaron worden getikt. Wanneer de macaron door het voetje heen zakt, is deze nog niet voldoende gaar. Bak de macarons langer in de oven en controleer elke minuut om te voorkomen dat ze te gaar worden.
  • De oventemperatuur is te laag. Hierdoor worden de macarons te langzaam gaar. Verhoog de temperatuur van de oven om de macarons sneller te laten garen.
  • Er is amandelmeel gebruikt dat vochtig of vettig is. Vochtig amandelmeel kan ontstaan door deze op een te vochtige plaats op te slaan. Vettig amandelmeel kan ontstaan tijdens het productieproces, waarbij de amandelen te fijn en enigszins in de olie zijn gemalen. Droog het amandelmeel in een warme oven om het te veel aan vocht te verwijderen.