Zwarte krenten of rozijnen zijn onvoldoende bedekt door het deeg, waardoor deze te veel warmte en daarmee kleur krijgen tijdens het bakproces. Ze kleuren zwart, worden hard en kunnen een bittere smaak krijgen, wat het product negatief beïnvloed. Behalve met krenten en rozijnen kan dit ook voorkomen bij andere soorten vullingen, zoals noten en andere vruchten.

Mogelijke oorzaken voor :

  • De vulling is te kort door het deeg gedraaid. Hierdoor wordt de vulling onvoldoende bedekt met een laagje deeg. Werk de vulling langer door het deeg om te voorkomen dat de vruchten er te veel uitsteken. Let wel op dat de vulling niet te lang door het deeg wordt gewerkt, omdat hierdoor de vruchten kapot gedraaid kunnen worden.
  • Het deeg is te stijf. Om de vulling goed te kunnen omhullen, moet het deeg niet te stijf zijn. Een te stijf deeg voorkomt dat er dunne laagjes om de vulling kunnen ontstaan, omdat het deeg niet voldoende rekbaarheid hiervoor heeft. Zorg dat er voldoende vocht aan het deeg is toegevoegd en dat het voldoende is gekneed. Een korte bulkrijs kan zorgen voor mindere spanning op het deeg.