Glucosestroop of blanke stroop is een oplossing van verschillende soorten suikers in water. Het bestaat globaal uit 20% water, 40% glucose en maltose en 40% dextrine. De bereiding van glucosestroop vindt plaats door een hydrolyse op zetmeel uit te voeren. Hierbij vindt de splitsing van een chemische verbinding onder opname van water plaats. Voor glucosestroop kunnen alle zetmeelsoorten worden gebruikt, maar in Nederland wordt het vooral geproduceerd van tarwe- of maïszetmeel. Omdat er geen allergeen in de glucosestroop zit, hoeft op het etiket geen zetmeelsoort vermeld te worden.
Glucosestroop wordt bij de volgende producten veel gebruikt:

  • Bonbonvullingen. Zorgt voor een zoete smaak en dat de structuur van de vulling zacht blijft.
  • Borstplaat. In de vorm van een greinbreker. Dit zorgt ervoor dat een te snelle kristalvorming wordt tegengegaan.
  • IJs. De dextrinebestanddelen zorgen voor een hogere viscositeit, waardoor het vocht beter en langer verdeeld blijft. Dit wordt een hogere stabiliteit van het ijs genoemd.
  • Koek. Wordt gebruikt als zoetstof en heeft invloed op de bakaard van de koek.
  • Karamel. Zorgt voor een betere viscositeit.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag