De Schwarzwälder Kirschtorte, ook wel Schwarzwalder kersentaart of Zwarte Woudtaart genoemd, is een slagroomtaart afkomstig uit Duitsland. Het is een van de meest bekende taarten die uit dit land afkomstig is en is inmiddels over de hele wereld bekend. De taart bestaat uit lagen chocoladecake die op smaak zijn gebracht met kirschwasser en is gevuld met slagroom. De decoratie bestaat traditioneel uit kersen en chocoladeschaafsel. Soms worden er ook kersen in de taart zelf verwerkt en niet alleen in de decoratie van de taart. De houdbaarheid van de taart is vergelijkbaar met die van een slagroomtaart en kan maximaal 2 dagen gekoeld worden bewaard.

De taart is niet direct vernoemd naar het Zwarte Woud in Zuidwest-Duitsland, maar naar het kirschwasser dat van oorsprong wordt geproduceerd met de zure kersen uit het Zwarte Woud. Het recept van Schwarzwälder Kirschtorte werd in 1934 voor het eerst vermeld in een kookboek. Josef Keller, een patissier afkomstig uit Bad Godesberg, zegt de taart ontwikkeld te hebben in 1915. Dit is echter nooit bevestigd. Wel is er een recept uit 1927 van hem bewaard gebleven in het Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof.