Scones zijn kleine, individuele broodjes die als basiscomponent bij de Engelse high tea worden gegeten. Scones komen van oorsprong uit Schotland, al is niet bekend wanneer het product voor het eerst is vastgelegd. Ze hebben hun populariteit behaald nadat Anna, de hertogin van Bedford aan het eind van de 18e of begin van de 19e eeuw, zoete broodjes en thee aan het einde van de middag wilde. Ze vond dit een succes en bestelde zo iedere dag om vier uur ’s middags deze broodjes met thee, waardoor de Afternoon Tea Time een Engelse traditie is geworden.

Origineel was de scone plat en had het formaat van een middelgroot bord. Het werd gebakken op een grill en vervolgens in driehoekige stukken gesneden. Tegenwoordig zijn het individuele porties in een vaak ronde vorm, maar ook driehoekige of vierkante scones komen voor. Het deeg werd traditioneel van haver gemaakt, maar tegenwoordig worden ze voornamelijk gemaakt van tarwebloem. Aan het deeg wordt geen gist toegevoegd, maar chemische rijsmiddelen zorgen voor een volumetoename. De textuur van het kruim is daardoor compacter. De scones vaak geserveerd met clotted cream of slagroom en jam, maar ook hartige smaken zijn gebruikelijk.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag