Het homogeniseren van een ijsmix of compositie wordt voornamelijk gedaan als de ijsmix een hoog melkvetgehalte heeft en wordt toegepast voordat de compositie wordt afgekoeld. Bij het homogeniseren worden de melkvetdeeltjes in de vloeistof verkleind en verdeeld, waarbij het een positieve invloed heeft op de structuur en eigenschappen van het ijs en de kwaliteit verbeterd. De melkvetbolletjes klonteren tijden het draaien van het ijs niet samen, wat zorgt voor een  fijnere structuur. Verder zorgen de vele fijne melkvetbolletjes dat de aangroei van kristallen wordt geremd, waardoor er een fijner en taaier ijs ontstaat. Bij consumptie smelt het ijs minder waterig en gemakkelijker, waardoor de smaken beter naar voren komen en het ijs romiger is. Ook is de mate van luchtigheid (opslag) van het ijs hoger.

De gepasteuriseerde, maar nog warme ijsmix kan op twee manieren worden gehomogeniseerd:

  • Door het persen met een homogenisator. Hierbij wordt de ijsmix onder druk door een kleine opening gedrukt. Deze methode geeft het beste en meest gelijkmatige resultaat.
  • Door middelpuntvliedende kracht met behulp van een staafmixer of cutter. Hierbij worden de deeltjes door middel van de ronddraaiende messen verkleind en gemengd.