Fatbloom is een vorm van fysisch bederf die kan voorkomen bij chocoladeproducten. Deze vorm van bederf kan schade veroorzaken onder invloed van natuurverschijnselen. Bij fatbloom ontstaat er door rekristallisatie van de cacaoboter een witte waas, dat zich uit in een dun wit laagje, die over de chocoladecouverture komt. Fatbloom is bij producten te corrigeren door de chocoladecouverture opnieuw te smelten of door het vetlaagje te verwijderen met een doekje.

Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van fatbloom zijn:

  • De interieurs hebben een hoog vetgehalte. Zorg ervoor dat deze interieurs goed gehomogeniseerd zijn voor het gebruik in chocoladeproducten. Daarnaast kan het toevoegen van 5% botervet aan interieurs zorgen voor een betere stabiliteit.
  • De chocoladecouverture is niet goed getempereerd. Dit zorgt ervoor dat de kristallen niet geheel in de juiste vorm zijn gebracht. Deze zijn instabieler en zullen bij te hoge bewaartemperaturen eerder zorgen voor een rekristallisatie. Tempereer de chocoladecouverture op de juiste manier voordat deze in producten wordt verwerkt.
  • De chocoladecouverture of chocoladeproducten zijn op een te hoge temperatuur bewaard. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat de kristallen in de chocolade rekristalliseren. Bewaar chocoladeproducten op een temperatuur tussen de 16-20°C.