Met het boteren van chocoladevormen wordt het aanbrengen bedoeld van een wel of niet gekleurde decoratie in chocoladevormen. Bij bonbons kunnen de gebruikte kleuren smaken aanduiden, terwijl bij holfiguren accenten in de afbeelding naar voren gehaald kunnen worden. Bij het boteren kan gebruik gemaakt worden van getempereerde chocoladecouverture of cacaoboter in combinatie met kleurstof:

Chocoladecouverture.

  • Tempereer de chocoladecouverture. Behalve met kleurstof gekleurde chocoladecouverture, kunnen zo ook vormen gevuld worden die zowel uit witte als donkere chocoladecouverture bestaan.
  • Witte chocoladecouverture kan eventueel gekleurd worden met een op kleurstof op oliebasis.
  • Breng de chocoladecouverture aan in de vorm met bijvoorbeeld een penseel of cornet.
  • Laat het stollen voor verdere verwerking.

Cacaoboter.

  • Verwarm de cacaoboter tot een temperatuur van ±30°C.
  • Kleur de cacaoboter naar wens met een kleurstof op oliebasis.
  • Breng de cacaoboter aan in de vorm. Dit kan gedaan worden met onder andere een penseel, sponsje of verfspuit. Elke manier van aanbrengen zorgt voor een ander effect.
  • Laat het stollen voor verdere verwerking.