Chemiseren is het aanbrengen van een dun laagje gelei in een vorm. Hierdoor wordt de pudding omsloten door een laagje heldere gelei waar de decoratie en pudding doorheen te zien zijn. Het chemiseren gaat als volgt:

  • Zet de droge vorm tot aan de rand in een ijswaterbad.
  • Zorg dat de gelei afgekoeld, maar wel vloeibaar is.
  • Giet de vorm vol met gelei.
  • Controleer of er zich een laagje gelei vormt. Dit kan door voorzichtig met een vingertop te voelen of de juiste dikte is bereikt.
  • Indien de laag voldoende dik is, de resterende gelei terug uit de vorm gieten.
  • Zet de vorm in de koeling om de gelei steviger te laten worden.
  • Wanneer de gelei stevig is, kunnen eventuele garnituren tegen de zijkant aangebracht worden met een extra laagje gelei.
  • Vul de vorm met de pudding, waarbij ruimte wordt overgelaten voor een laagje gelei.
  • Breng een laagje gelei aan op de stevige pudding. Deze gelei laag zorgt voor aansluiting met de gelei aan de zijkanten van de pudding en voorkomt dat de gelei laag loslaat bij het lossen van de pudding.