Een koud beslag is een beslagsoort die volgens de koude methode wordt bereid. Het vormt de basis van andere beslagsoorten die volgens de koude methode worden bereid. Het heeft veel weg van een warm beslag, al heeft een koud beslag meer draagkracht en hebben beiden producten een andere bakaard.

Een koud beslag wordt bereid van de volgende grondstoffen:

  • 1 deel eiwit.
  • 1 deel eidooiers.
  • 1 deel suiker.
  • 1 deel bloem.
  • Eventueel citroenrasp, dat als smaakstof kan worden toegevoegd.

Koud beslag wordt minder vaak gebruikt, omdat de manier van bereiden meer tijd kost in vergelijking met de bereiding van warm beslag. Wel heeft het beslag meer draagkracht, waardoor het geschikt is om garnituren hierin te verwerken. Doordat er geen vetstof in het beslag wordt gebruikt is het luchtiger dan beslagen waarin dit wel het geval is, al blijft het hierdoor minder lang mals en kan het sneller uitdrogen.

Koud beslag kan net als warm beslag worden gebruikt bij het produceren van kapseltaarten, plakken en ringen, waarna het als halffabricaat kan worden gebruikt in taarten en gebak.