Mechanische deegontwikkeling is de ontwikkeling die ontstaat in brooddegen op basis van gist of desem tijdens het kneden van het deeg in de machine. Tijdens het kneden wordt energie toegevoegd aan het deeg. Deze energie wordt gebruikt om de grondstoffen in het deeg te mengen, het glutenskelet te vormen en lucht in te slaan.

De mechanische ontwikkeling is deels afhankelijk van de soort kneder die er wordt gebruikt. Dit is afkomstig van de snelheid waarop de machine werkt en de energie die in het deeg kan worden gekneed. Conventionele kneders zullen bijvoorbeeld meer kneedtijd nodig hebben dan snelkneders of high-speedmixers om tot dezelfde ontwikkeling te komen.

Naast de soort machine is de mechanische ontwikkeling te sturen door het deeg korter of langer te kneden. Hiermee kunnen aanpassingen in de receptuur of rijsperiodes worden aangepast aan het deeg. Een deeg dat nog verdere bewerkingen ondergaat kan door korter kneden wat stugger blijven en beter verwerkbaar blijven. Door middel van bewerkingen, zoals uitrollen, wordt het deeg uiteindelijk voldoende afgekneed. Door te spelen met de meng- en kneedtijden kan het verdere proces worden beïnvloed.