Sugarbloom is een vorm van fysisch bederf die kan voorkomen bij chocoladeproducten. Deze vorm van bederf kan schade veroorzaken onder invloed van natuurverschijnselen. Bij sugarbloom is een dunne, witte waas te zien die een laagje op de chocolade vormt. Sugarbloom is in tegenstelling tot fatbloom niet te corrigeren. Bij beiden ontstaat een wit laagje, maar bij sugarbloom is het niet mogelijk om deze eraf te vegen.

Een mogelijke oorzaak voor het ontstaan van sugarbloom is:

Er is condensvorming op de chocolade ontstaan. Een deel van de suiker in de chocoladecouverture lost op door de condensvorming. Wanneer de chocolade droogt, zal het water verdampen en blijft er een dunne, witte waas achter op het product. Voorkom dit door de chocoladeproducten langzaam te verplaatsen van een koele naar een warme ruimte. Een ideale bewaartemperatuur voor chocoladeproducten ligt tussen de 16-20°C.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag