Tunnels zijn een benaming voor grote luchtbellen die zich in de cake vormen en zichtbaar zijn na het bakken. Deze tunnels veranderen de textuur van de cake, die doorgaans fijn is. Door de grove luchtbellen lijkt de textuur meer op die van muffins.

Mogelijke oorzaken zijn:

  • Het beslag is te veel gemixt. Er wordt een glutennetwerk ontwikkeld, wat in cakes niet wenselijk is. Een glutennetwerk is bedoeld om luchtbellen tijdens het bakken vast te houden, waardoor grote luchtbellen kunnen ontstaan. 
  • Het beslag is te stevig. Voeg meer vocht toe om dit te compenseren.
  • Het beslag bevat te veel vet.
  • Het beslag bevat te veel ei. Een te hoog eiergehalte kan zorgen voor te veel ingeklopte lucht. Deze kunnen in combinatie met te veel mengen zorgen voor luchtbellen of tunnels.
  • De cake is op te hoge temperatuur gebakken. Het volume neemt te snel toe, waardoor onregelmatige luchtbellen ontstaan in het beslag. 
  • Er is te veel rijsmiddel in het beslag gebruikt. Het rijsmiddel zorgt ervoor dat het volume snel toeneemt tijdens het bakken. Door deze snelle toename kunnen onregelmatige luchtbellen ontstaan in de cake.