Een duchessecrème, crème duchesse, hertoginnencrème of eieren-crème is een crèmesoort op basis van eieren. Door het gebruik van vele eieren ontstaat een zeer smakelijke crème. Een duchessecrème kent verschillende soorten recepten, waarbij de grondstoffen en hoeveelheden sterk kunnen verschillen.

De volgende grondstoffen worden doorgaans gebruikt:

  • Eieren. Dit is de basis van de crème en zorgt voor de romige smaak. In plaats van hele eieren kan ook een deel van de eieren worden vervangen door eidooiers.
  • Suiker. Dit geeft de zoete smaak aan de crème en geeft voor een conserverende werking.
  • Vetstof. Bij voorkeur wordt hier roomboter voor gebruikt vanwege de smaak, maar ook crèmemargarine kan worden gebruikt.
  • Smaakstoffen. Hier wordt meestal vanille voor gebruikt, omdat dit goed combineert met de eieren en de smaak van de crème. Naast vanille kunnen ook andere smaakstoffen worden gebruikt.

Indien er niet te veel suiker is toegevoegd aan de crème, kan deze voor vele verschillende doeleinden worden gebruikt. Vanwege het hoge bestanddeel eieren kan deze crème worden gebruikt voor producten die ongeveer een week houdbaar moeten blijven.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag