Een granité is een zeer oude ijsdrank die stilstaand wordt ingevroren. Door het regelmatig omscheppen van het ijsmengsel tijdens het vriesproces, ontstaan grote ijskristallen. De granité komt van oorsprong uit Sicilië, waar het als deels bevroren dessert bekend staat. Tegenwoordig wordt het in heel Italië veel geconsumeerd, waarbij de grofheid van de ijskristallen per plaats kan verschillen. Aan de westkust bevat het zeer grove ijskristallen, terwijl het aan de oostkust vrijwel glad is. Dit is afhankelijk van de manier waarop de granité wordt bevroren. De granité is gerelateerd aan de sorbet, maar bevat minder suiker en wordt op een andere manier bevroren. Hierdoor is het in vergelijking met de sorbet minder compact en glad.

Granité is een mengsel van wijn, vruchtenpuree of vruchtensap en suikersiroop. Het lagere suikergehalte (8-11° Baume) in granité zorgt voor een grotere hoeveelheid vrij water, waardoor het vormen van grote ijskristallen mogelijk is. Door het lagere suikergehalte kan veel worden gevarieerd met smaken, waarbij ook hartige smaken mogelijk zijn. Bij het gebruik van alcohol in granité moet rekening worden gehouden met het lagere vriespunt van de alcohol.