Eierkoeken zijn luchtige, ronde en goudgele koeken met een doorsnee van 10 tot 20 centimeter. Ze worden gemaakt van eieren, suiker, bloem en ammonium. Bij Brabantse eierkoeken wordt nog karnemelk of water met melkpoeder aan het beslag toegevoegd. In Groningen staan eierkoeken ook bekend als ‘pleverkouk’ of ‘pleverkouke’, waarbij ze, tot een aantal generaties geleden, werden geserveerd bij een koffietafel na een begrafenis.

Eieren symboliseren, samen met dieren als hazen en konijnen, vruchtbaarheid. Bij veel voorjaarsfeesten, waaronder Pasen, komen veel van deze symbolen terug in de producten, waaronder eierkoeken. Recepten voor deze eierkoeken gaan eeuwen terug en werden zowel zoet als hartig gemaakt.

Ook kende men vroeger bijzondere krachten aan de eierkoek toe. Bij ziekte werden de lichaamsafscheidingen van de zieke persoon in het eierkoekenbeslag verwerkt, waarna deze eierkoeken in het water werden gegooid of aan de hond werden gegeven. Er werd geloofd dat op deze manier de ziekte werd afgeschud. Het begraven van deze eierkoeken zou ook onkruid voorkomen.

Doordat de eierkoek een relatief neutrale smaak heeft, is het gemakkelijk te variëren met smaken of graansoorten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Chocolade
  • Cranberries
  • Rozijnen
  • Kaneel
  • Volkoren
  • Spelt

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag