Gefermenteerde zuivelproducten zijn zuivelproducten die door middel van een fermentatieproces, waarbij melkzuurbacteriën een rol spelen, behandeld worden en daardoor een fris-zure smaak krijgen. Het kan zowel in brood- als banketproducten gebruikt worden om het product een zuurdere smaak te geven. Enkele bekenden soorten zijn:

  • Karnemelk. Mager zuivelproduct met melkvetpercentage van 1%.
  • Zure room of crème fraîche. Zure room heeft een melkvetpercentage van 10%. Bij een melkvetpercentage boven de 35%, wordt het product crème fraîche genoemd. Het is witgeel, romig en zurig, dik-smeerbaar en homogeen, waarbij  het melkvetpercentage invloed heeft op de zuurtegraad en de stevigheid. Bij een lager melkvetpercentage is het product zuurder, minder stevig en is er grotere kans op schiften bij verhitting.
  • Kwark. Dit is een product dat op de grens tussen zuivel en kaas zit. Het heeft een witte kleur, is friszuur van smaak en moet dik-smeerbaar en standig zijn. Het productieproces lijkt op dat van kaas, maar geeft een product dat heel vers, onrijp en mager is.
  • Yoghurt. Het heeft een witte kleur, fris-zure smaak, is dik-vloeibaar en zeer homogeen. Het melkvetpercentage heeft grote invloed op de romige smaak en dik-vloeibaarheid van de yoghurt.

Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag