Zwitserse room of crème suisse is een variant op banketbakkersroom (crème patisserie). Door de luchtige en romige smaak te combineren met de smaak van de puddingachtige banketbakkersroom ontstaat een luchtige, maar iets slappere roomsoort met een volle smaak. Het kan gebruikt worden voor verschillende soorten dagverse banketproducten, maar is niet geschikt om te gebruiken voor lang houdbare producten.

Zwitserse room wordt gemaakt van:

  • Banketbakkersroom. De banketbakkersroom is de basis voor de Zwitserse room. Het geeft de vanillesmaak aan de room en zorgt voor de stevigheid. 
  • Slagroom. Hiervoor wordt gezoete slagroom voor gebruikt die niet helemaal stijf is geslagen. Dit zorgt ervoor dat een betere vermenging kan ontstaan tussen de slagroom en de banketbakkersroom. De slagroom zorgt voor de luchtigheid van de Zwitserse room en geeft het geheel een romige smaak.

Een Zwitserse room bestaat doorgaans uit twee delen banketbakkersroom en een deel slagroom, maar andere verhoudingen worden ook gehanteerd. Door het toevoegen van een groter deel slagroom zal de room slapper, maar luchtiger worden. Het toevoegen van meer banketbakkersroom zorgt voor een stevigere room met een vollere vanillesmaak.