Er bestaan diverse soorten bloem: van patentbloem tot volkorenbloem. Het verschil tussen de bloemsoorten wordt aangeduid met de letter T en een getal, bijvoorbeeld T45 of T55. Dit is het asgehalte. Het asgehalte geeft aan hoeveel materie overblijft wanneer de bloem wordt verbrand. Het geeft aan hoeveel mineralen, kalk en fosfor de bloem bevat en zegt iets over de smaak en de manier van rijzen.

Een oliebollenbloem heeft als aanduiding T45 en is heel wit van kleur. Hoe witter de bloem, hoe lager de uitmalingsgraad. Hoe grijzer de bloem, hoe meer materiaal van de zemelen het bevat. De T45 wordt veel in de patisserie gebruikt, omdat deze het lichtste is en sneller rijst doordat hij minder vetten bevat.

Korstbloem en biscuitbloem kennen de aanduiding T50 en T55. Het asgehalte van volkorenbloem is nog hoger en wordt aangeduid met T150. De keuze voor welke bloemsoort is afhankelijk van de hoeveelheid volume de bakker vraagt aan de producten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag