Amarena kersen zijn ontpitte zure kersen die zijn ingelegd in suikerstroop. Door het inleggen in de suikerstroop hebben de kersen een diep donkerrode kleur gekregen met een enigszins taaie textuur en zeer zoete, typische smaak. Door het inleggen in suikerstroop wordt een deel van het vocht in de amarena kersen vervangen door de suiker, wat zorgt voor een langere houdbaarheidsdatum.

De amarena kers is een Italiaanse specialiteit uit de plaatsen Bologna en Modena. Het recept zou zijn bedacht door Rachele Buriani, vrouw van kruidenier Gennaro Fabri. Gennaro bracht de kersen voor het eerst op de markt in 1905 en is nog steeds in bedrijf. Amarena kersen worden tegenwoordig door meerdere fabrikanten en merken geproduceerd.

Amarena kersen worden voornamelijk in de banketbakkerij gebruikt. Zowel het sap als de kersen kunnen worden gebruikt bij de productie van bonboninterieurs, ijs, gebaksvullingen en gelei. De kersen zelf kunnen ook gebruikt worden ter decoratie van producten.