Azo-kleurstoffen zijn synthetische levensmiddelenkleurstoffen die voornamelijk voorkomen in de kleuren rood, geel, zwart en bruin. Azo-kleurstoffen verschillen van andere soorten kleurstoffen, omdat de structuur een azo-groep (-N=N-) bevat. Deze azo-groepen komen niet in de natuur voor, maar worden kunstmatig geproduceerd. De meeste azo-kleurstoffen bevatten één azo-groep, maar sommige bevatten twee (disazo), drie (trisazo) of meer azo-groepen.

Azo-kleurstoffen zijn stabieler dan natuurlijke kleurstoffen. De kleur wordt niet beïnvloed door de zuurtegraad, hitte, licht of zuurstof, waardoor ze geschikt zijn voor het gebruik in verschillende producten. Ze zijn echter vrijwel niet oplosbaar in vet, behalve wanneer ze worden toegevoegd als zeer fijn poeder of worden gekoppeld aan vet-oplosbare moleculen.

Net als andere goedgekeurde hulpstoffen hebben azo-kleurstoffen ook een e-nummer gekregen. Rondom deze soort kleurstoffen is er een discussie of de kleurstoffen invloed hebben op hyperactiviteit bij kinderen. Om deze reden moet er bij het gebruik van azo-kleurstoffen een extra waarschuwing op het etiket worden vermeldt: “[naam of E-nummer]: kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.” Dit geldt voor de kleurstoffen tartrazine (E102), chinolinegeel (E104), zonnegeel FCF/oranjegeel S (E110), azorubine, karmozijn (E122), ponceau 4R, cochenillerood A (E124) en allurarood AC (E129).


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag