Brabantse krollen of anijskrollen, zijn zachte, witte broodjes in de vorm van een krul met een anijssmaak die afkomstig is van het toegevoegde anijszaad. Het wordt vaak besmeerd met roomboter en belegd met een speculaasje.

De naam krol is afkomstig van het lokale Brabantse dialect, waar het krul betekent. Het wordt in de periode rondom de Sinterklaasviering gegeten in een klein gedeelte van Noord-Brabant. Tegenwoordig begint het bakken van krollen in september tijdens de kermis in Veghel en eindigt het met carnaval.

In 1865 werden de broodjes al in Veghel verkocht, waarbij het in een straal van 20 kilometer rondom Veghel wordt gegeten. Onbekend is hoe het broodje is ontstaan en waar de vorm vandaan komt. Wel is bekend dat voor de Tweede Wereldoorlog het broodje al populair was in de regio. In de rest van het land is het broodje onbekend.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag