Broodverbetermiddelen zijn hulpgrondstoffen die ook wel verrijkingsstoffen worden genoemd en invloed hebben op volume, in- en uitwendige kleur, geur, smaak, structuur, dikte en krokantheid van de korst en malsheid.

Er bestaan verschillende soorten broodverbetermiddelen met elk hun eigen functie. De enkelvoudige soorten zijn:

  • Vetten: groter volume, fijnere structuur, betere malsheid, fijnere smaak
  • Emulgatoren:betere verdeling van het vet
  • Suikers:
    • enkelvoudige suikers bevorderen het rijsproces in gistdeeg
    • meervoudige suikers geven kleur en smaak
  • Melkbestanddelen: bestaat uit melkvet, melkeiwit, melksuiker en melkzouten die apart of in combinatie worden toegevoegd aan brooddeeg. Elk onderdeel heeft een bepaalde werking
  • Sojameel: verbetert korstkleur en malsheid
  • Moutproducten: bijsturen van de enzymwerking
  • Enzymen: voor volume, uitwendige en inwendig kleur, structuur, malsheid en malsheid na 24-48 uur, geur en smaak
  • Ascorbinezuur: groter volume, regelmatiger structuur van de kruim, betere inwendige kleur
  • Glutenpoeder: voor structuur, malsheid en volume
  • Desem: vervangt bakkersgist, invloed op verwerkbaarheid, korst, kruim en aroma

Samengestelde broodverbetermiddelen bestaan uit twee of meer enkelvoudige soorten als pasta of poeder.