Cacao nibs zijn een product dat wordt gemaakt van cacaobonen. Nadat de cacaobonen zijn geoogst worden ze eerst gefermenteerd, zodat ze het kenmerkende aroma kunnen ontwikkelen. Hierna worden de cacaobonen geroosterd, zodat de aroma’s beter vrijkomen. Na het afkoelen van de cacaobonen, worden deze gebroken tot kleine stukken van enkele millimeters. Ze worden vervolgens ontdaan van schilletjes, fijn poeder en andere onzuiverheden. De kleine gebroken stukken kunnen vervolgens worden verkocht als cacao nibs of verder worden verwerkt tot andere chocoladeproducten.

Cacao nibs hebben een donkerbruine kleur. Het product is gemaakt van pure cacaobonen, waardoor het een pure, bittere en zurige smaak heeft. Door het fermenteren en roosteren is het vochtpercentage in de cacaoboon laag, waardoor een knapperige product ontstaat.

De nibs kunnen worden gebruikt in verschillende bakkerijproducten, waaronder brood, ijs, chocoladeproducten, koekjes en cakes. Ze kunnen worden verwerkt door deeg, maar ook ter decoratie van producten. In degen zullen de nibs als krokante stukjes blijven bestaan in plaats van weg te smelten tijdens het bakken. Het is hierbij aan te raden de nibs niet te mengen met een romige of warme basis, omdat dit de krokante textuur van de nibs teniet kan doen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag