De pistache (Pistacia vera) is een kleine boom uit de pruikenboomfamilie (Anacardiaceae). De zaden die aan deze boom groeien worden pistachepitten, -zaden of -noten genoemd. Culinair gezien valt de pistachepit onder de noten, botanisch gezien is het een steenvrucht. Pistache wordt al duizenden jaren gegeten, waarbij de eerste bomen in het Midden-Oosten voorkwamen. Deze zijn dankzij Alexander de Grote in het Middellandse Zeegebied terecht gekomen.

De vrucht heeft een groene schil die naarmate de vrucht rijpt rood kleurt. Onder deze schil zit een harde crèmekleurige schaal die openbarst wanneer de vrucht rijp is. Het zaad in deze schaal is groen van kleur met een paarskleurige zaadhuid. Pistache heeft een sterk en bijzonder aroma wat goed past bij chocolade, fruit, room en andere noten.

Er zijn verschillende kwaliteiten pistachepitten verkrijgbaar die voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. De wat grovere pistachepitten met lichtere groene kleur zijn geschikt voor verwerking in producten, waarbij de prijs ook lager ligt. Deze pistachepitten zijn vaak doffer, waardoor ze minder geschikt zijn voor gebruik als decoratie. De schone, effen en donkergroene pistachepitten worden gebruikt als decoratie op producten. Deze hebben een mooiere glans, maar zijn vaak duurder.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag