Engelse muffins verschillen sterk van de Amerikaanse muffins, wat vaak zoete broodjes of cakejes zijn die door chemische rijsmiddelen hun luchtigheid krijgen. Engelse muffins daarentegen zijn ronde, platte broodjes die worden gemaakt van gistdeeg en vaak bij het ontbijt of bij de thee worden gegeten. In het klassieke ontbijtgerecht “Eggs Benedict” vormen de muffins bijvoorbeeld de basis van het gerecht. Bij de thee worden ze geserveerd met boter en eventueel jam. Wanneer het product is ontstaan is onduidelijk. Wel wordt in een bakkersrijmpje uit de 18e of 19e eeuw de zogenaamde muffinmannen omschreven die iedere ochtend de straat op gingen met manden vol warme, versgebakken muffins op hun hoofden om te verkopen.

Voor de muffins wordt vrijwel hetzelfde deeg aangehouden als voor crumpets, al is het deeg van muffins steviger. De broodjes worden uit de plak deeg gestoken en in een warme grillpan langzaam geroosterd totdat ze gaar zijn. De broodjes hebben een krokante korst aan de zijdes waarop ze zijn gegrild, maar een dunne korst aan de zijkanten. Dit zorgt ervoor dat ze rondom kunnen worden ingesneden en opengescheurd. Voor het consumeren worden de broodjes, opengescheurd of in zijn geheel, nog geroosterd.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag