Hardbroden zijn een typisch streekproduct voor de provincie Groningen. De lekkernij lijkt nog het meest op een platgeslagen wit kadetje of bolletje. De broodjes hebben een doorsnede van 10 centimeter en zijn ongeveer 2 à 3 centimeter dik en worden verkocht in een ‘puutje’, een zakje.
Er zijn harde hardbroden en zachte hardbroden. De harde hardbroden bestaan uit compacte laagjes deeg. De zachte hardbroden zijn luchtiger en iets dikker. Beide hebben in de bovenkant geprikte gaatjes. De smaak is lichtzoet, dankzij het toevoegen van witte basterdsuiker. De broodjes zijn niet hard, zoals de naam doet vermoeden, maar juist zacht-taai.
Hardbrood is een vorm van scheepbeschuit, brood dat mee aan boord ging in de tijd van de walvisvaart moest langere tijd houdbaar zijn. De broden werden droog en hard, maar was ook na langere tijd nog eetbaar. Ook turfgravers die vroeger enkele dagen het veen introkken namen de hardbroden mee.
Tegenwoordig wordt het product ook wel verkocht als ‘knappertjes’. Hardbrood wordt ook wel aardbrood genoemd, voornamelijk in de streken waar men de h aan het begin van het woord weglaat, zoals in de omgeving van Hoogezand-Sappemeer.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag