Een Hoornse of Hoornsche broeder is een zwaargevuld plat, rond krentenbrood met een vulling van bruine basterdsuiker en kaneel. Het brood heeft een zoete smaak met een sterke rozijnen aroma. Vroeger werden er soms spekrepen in meegebakken, als symbool van het afscheid van de vastenperiode (vastenavond). In Purmerend noemde men ditzelfde brood een ‘koetje’.

Over de oorsprong heersen verschillende interpretaties. Sommigen brengen het product in verband met het gilde of het broederschap van bakkers. Om toe te treden moest de gezel een meesterwerk maken: een rond rozijnenbrood. Anderen denken dat de naam is ontleend aan de geestelijke broeders, die de broden bij bijzondere gelegenheden uitdeelden aan de armen. In nog weer een ander verhaal staat dat de broeder is bedoeld voor iemand waarmee de gever zich wilde verbroederen. Ook hebben de inwoners van Hoorn de aloude bijnaam ‘broeders’, dus daar kan het ook vanaf zijn geleid.

De Hoornse broeder werd veelvuldig geschonken bij geboortefeesten, vaak met de tekst: “Voor de kraamvrouw ’n presentje, en de vader ook een endje”.

De Hoornse broeder kende ook een zuster. Het is niet bekend hoe die eruitzagen, maar deze bevatten naast krenten en rozijnen ook sukade, amandelen en nootmuskaat.