Een mirabel, ook bekend als kroosjespruim, zijn vruchten die tot de pruimen worden gerekend en vallen onder het geslacht Prunus insititia. Ze komen van nature voor in Europa en Azië en zijn waarschijnlijk van oorsprong afkomstig uit West-Azië. De vruchten zijn maar een beperkte tijd van het jaar verkrijgbaar, namelijk in augustus en september.

De mirabel is een pruimensoort die op een grote kers lijkt. Ze hebben een ronde vorm en kunnen, afhankelijk van het ras, variëren van een oranje-gele schil met rode blos tot een blauwe schil. Net zoals andere pruimrassen bevat de vrucht een grote pit in het midden, die gemakkelijk loslaat wanneer de vrucht rijp is. Een rijpe vrucht moet enigszins meegeven bij aanraking, te harde vruchten zijn onvoldoende rijp, maar rijpen na op kamertemperatuur. Ze hebben zoet smakend, sappig vruchtvlees wanneer rijp. De smaak is ook mede afhankelijk van het ras van de mirabellen.

Mirabellen kunnen op dezelfde manier worden verwerkt als andere verse pruimen. Door de kleinere vorm en vaak gele kleur, zijn ze ideaal om te gebruiken voor decoratie van brood- en banketproducten.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag