Een nonnevot is een typisch Zuid-Limburgs product van gerezen deeg, dat de vorm heeft van een lus met een losse knoop. Het wordt gemaakt van bloem, gist, melk, zout, boter en basterdsuiker, dat wordt gefrituurd. Andere namen voor dit product zijn ook wel strik, poeffel, ring of böl.

Waar de naam van afkomstig is, is niet helemaal duidelijk. Er zijn een aantal verklaringen in de omloop die de naam zouden verklaren. Een daarvan is dat de naam afkomstig is van de strik die de nonnen vroeger op hun achterwerk (vot) droegen. Ook lijkt het volgens sommige op een drol of de vette billen van een varken.

Ook zijn er over de herkomst twee tegenstrijdige theorieën. Enerzijds wordt gezegd dat het uit het Duitse Aken afkomstig is, waar Limburgers voor de tweede wereldoorlog in steenbakkerijen werkten en de Nonnifutte mee naar huis brachten. Een andere theorie is dat het product al veel ouder is en rond 1675 al in Sittard aangeboden werd aan Franse legerleiding tijdens onderhandelingen.

Nonnevotten werden vroeger uitsluitend gegeten tijdens en in de tijd voorafgaand aan carnaval, die op 11 november start en eindigt op aswoensdag, de woensdag na carnaval.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag