De tonkaboon is de pit van de vrucht van de Cumaruboom (Dipteryx odorata). De boom komt van oorsprong uit Midden-Amerika en Zuid-Amerika, maar wordt ook gecultiveerd in West-Afrika. De tonkaboon is langwerpig, zwart en gerimpeld met een bruine binnenkant. Het aroma van de tonkaboon lijkt om een mengsel tussen vanille, bittere amandel, kaneel en kruidnagel.

Voor de tonkaboon kan worden gebruikt, moet deze worden gedroogd en gefermenteerd. De pitten worden uit de vruchten verwijderd wanneer deze rijp zijn. De bonen worden op kwaliteit gecontroleerd, waarbij de zaadhuid intact, bruin en gerimpeld moet zijn. De bonen worden één dag in de schaduw gedroogd en op de tweede en derde dag in de hete zon geplaatst om verder te drogen. Hierna worden ze in pure alcohol geweekt en opnieuw gedroogd, waarbij de tonkaboon fermenteert en zwart kleurt.

De boon bevat tot 10% coumarine, wat een bloedstollende werking heeft. Het geeft bij hoge inname leverproblemen, is mogelijk kankerverwekkend en daarom verboden in sommige landen. Daarom worden tonkabonen niet in zijn geheel, maar alleen als aroma verwerkt. Het aroma kan worden overgebracht door tonkabonen te laten trekken in vocht. Het is geschikt om te gebruiken in ijs, bonbons, gebak en puddingen.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag