Dragant is een suikerdeeg dat wordt gebruikt voor het maken van hagelwitte showstukken. Na het drogen wordt dragant hard, waardoor het zeer geschikt is om showstukken van te maken. Bij dragant dat onvoldoende hard is, zal het uiteindelijke werkstuk doorzakken door het ontbreken van de benodigde stevigheid.

Mogelijke oorzaken voor het niet voldoende uitharden zijn:

  • De dragant is te dik uitgerold. De plakken dragant zullen daardoor niet voldoende tot de kern droog worden, waardoor de dragant niet volledig uit zal harden. Rol de plakken dragant dunner uit, zodat deze beter kunnen drogen. Om de juiste uiteindelijke dikte te kunnen bereiken voor het werkstuk, kunnen er beter meerdere dunnere plakken worden gebruikt. Ook kunnen beter holle onderdelen worden gebruikt in plaats van dikke bollen, omdat deze beter en sneller drogen.
  • De dragant heeft onvoldoende gedroogd. Door het drogen verdampt het vocht uit de dragant, waardoor deze hard wordt. Kleine en dunne onderdelen zullen vrij snel drogen, maar grotere en dikkere oppervlakten kunnen beter voor twee keer twaalf uur worden gedroogd. Het is belangrijk om de plakken tussentijds om te draaien zodat beiden zijdes voldoende kunnen drogen.