Macarons zijn krokante koekjes die van binnen enigszins taaie eigenschappen hebben. Een macaron die niet goed gaar is, zal een te zachte binnenkant hebben en onvoldoende krokante eigenschappen.

Mogelijke oorzaken voor het niet goed garen van macarons zijn:

  • De macarons hebben niet lang genoeg gebakken. Een manier om te testen of de macarons voldoende gaar zijn, is door zacht op de bovenkant van de macaron te drukken. Wanneer de macaron door zijn voetje heen zakt, is deze nog niet voldoende gaar. Bak de macarons langer, maar controleer regelmatig om te voorkomen dat de macarons niet te gaar worden.
  • De oventemperatuur is te hoog. Hierdoor gaart de buitenkant van de macaron te snel en worden er snel voetjes gevormd, terwijl de garing van de binnenkant achterblijft. De buitenkant van de macaron lijkt gaar te zijn, terwijl de binnenkant dit nog niet is. Bak de macarons op een lagere temperatuur voor een langere tijd, zodat er een rustigere en gelijkmatigere garing van de macarons ontstaat.