Wat zorgt ervoor dat spijs in het brood inzakt?
Stollen waarbij de spijs inzakt kunnen een afwijkend uiterlijk hebben, waarbij de spijs niet mooi in het deeg is verwerkt.
Mogelijke oorzaken voor het inzakken van spijs zijn:
- De spijs is te veel afgeslapt. De spijs is te slap en zal zijn vorm na het bakken niet goed kunnen behouden, waardoor deze inzakt. Slap de spijs minder af.
- De spijs is te vers. Verse spijs is zacht en hoeft nauwelijks afgeslapt te worden voor gebruik.
- Er is alleen water gebruikt en geen ei bij het afslappen van de spijs. Door het toevoegen van alleen water wordt de spijs afgeslapt, terwijl het toevoegen van ei zorgt voor een afgeslapte spijs die tijdens het bakken stevigheid krijgt door het garen van het ei.
- Het is onvoldoende gaar gebakken. De spijs is nog te slap na het bakken, doordat er onvoldoende vocht uit de spijs is verdampt.
- Het deeg is te slap. In combinatie met een slappere spijs, kan dit ervoor zorgen dat de spijs inzakt.
- Het deeg heeft een te lange narijs gehad.