Chilipepers, ook wel pepers genoemd, zijn pikante smaakmakers. Het zijn groenten die een zeer scherpe smaak hebben. Pepers zijn afkomstig van planten uit het geslacht Capsicum van de nachtschadefamilie. Ze komen van oorsprong uit Midden-Amerika, waar deze pepers al rond 7000 v. Chr. in Mexico werden gebruikt.

Chilipepers zijn er in verschillende vormen, kleuren en scherptes. Ze kunnen zowel rond als langwerpig zijn. De kleur kan variëren van groen tot geel, oranje en rood. Net als bij paprika’s geeft deze kleur de rijpheid aan van de peper. De groene pepers zijn niet volledig rijp. Oranje en gele pepers zijn ontstaan uit een wens voor diversiteit. De scherpte komt van de stof capsaïcine die vooral in de zaadlijsten, maar ook in het vruchtvlees aanwezig is. De schaal van Scoville geeft de scherpte van de chilipeper aan. Hoe hoger het nummer op de schaal, des te scherper en pittiger de chilipeper wordt ervaren.

De pepers kunnen zowel in hartige als zoete producten worden gebruikt. De scherpte geeft een bepaalde warmte aan gerechten. Bij zoete gerechten combineert het goed met donkere chocolade en exotisch fruit en citrusvruchten, zoals mango en sinaasappel.


Gerelateerde onderwerpen

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we schrijven zo snel mogelijk een artikel over jouw vraag.

Stel je vraag