Een ragout of salpicon die is aangebrand, zal een onaangename smaak hebben die door het gehele product trekt. Daarnaast kan het zorgen voor donkerbruine of zwartgekleurde stukken in het product die er minder aantrekkelijk uitzien. Het verbranden kan zich zowel voordoen bij het vlees als bij de gebonden saus die in het product aanwezig is.
 

Mogelijke oorzaken voor een aangebrande smaak zijn:

  • De ragout is op een te hoge temperatuur verwarmd. Het vocht verdampt en zorgt ervoor dat de ragout sneller bruin kleurt en vervolgens verbrand. Verwarm de ragout gelijkmatig op onder regelmatig roeren om verbranden te voorkomen.
  • De ragout is te lang verwarmd. Door het langdurig verwarmen, verdampt het vocht uit de ragout en zal deze op een gegeven moment gaan aanbakken en verbranden. Verwarm de ragout korter. Slap de ragout af met vocht wanneer deze teveel is ingedikt en blijf tijdens het verwarmen regelmatig doorroeren om te voorkomen dat deze aanbakt tijdens het verwarmen.