De spijs hoort door het centrum van de stol te lopen, waarbij deze wordt omsloten door brooddeeg. Het brooddeeg beschermt de spijs tegen uitdroging en zorgt voor een mooier uitziend product.

Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Er is te veel ovenwerking. Te grote ovenwerking zorgt ervoor dat het deeg te snel of te veel omhoog komt. Dit kan ervoor zorgen dat het product open bakt en de spijspil zichtbaar wordt.
  • Er is te veel elasticiteit voor het bakken. Bij het bakken zal door deze spanning de stol sneller open bakken, wat vaak op de plek is waarbij de spijspil in het deeg is gevouwen.
  • Het deeg is te weinig uitgerold voor het invouwen. Er is onvoldoende deeg om de spijs in te kunnen vouwen, waardoor deze niet voldoende wordt omsloten.
  • De spijspil is te lang of het deegstuk is te kort. Hierdoor blijft er een stuk spijs over die niet in het deegstuk kan worden gevouwen en kan uitbakken. Zorg ervoor dat de spijspil ongeveer hetzelfde formaat heeft als de deegstukken om deze goed te kunnen invouwen.
  • De spijs is met veel olie of bloem verwerkt.