Afhankelijk van het soort gevulde brood worden deze in blikken, op bakplaten of de vloer van de oven gebakken. Een plat en weggezakt model lijkt op een licht ‘uitgelopen’ product dat iets platter is en de vorm minder goed heeft vastgehouden.

Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Het deeg is te slap. Door een te grotere toevoeging van vocht heeft het product te weinig elasticiteit en zakt het geheel uit. Gebruik minder vocht in het deeg en zorg dat het iets slapper is dan een ongevuld brood. Broden die op bakplaten of vloer worden gebakken, mogen steviger deeg hebben.
  • De vulling is te nat. Door de hoeveelheid extra vocht wordt het deeg kleverig en slap. Het vocht van de vulling geeft het deeg ook een grauwere kleur. Zorg dat de vulling afgespoeld en winddroog is.
  • Het deeg is te lang gekneed. De samenhang wordt minder groot wanneer het deeg ‘overkneed’ wordt. Het deeg wordt voorbij de maximale glutenontwikkeling gekneed, waardoor de eiwitketens weer worden verbroken en het deeg slapper aanvoelt. Hierdoor houdt het minder zijn vorm. Pas de draaitijden aan om overkneden te voorkomen.