Een te stijve gele room of banketbakkersroom is te herkennen aan een taaiheid en een sterkere gelige kleur. Het zorgt voor een afwijkende textuur in de mond. Bij een veel te stijve gele room kan dit zelfs voor een zetmeelachtige smaak zorgen.

Mogelijke oorzaken voor een te stijve gele room zijn:

  • Er is een fout gemaakt in het recept of er is verkeerd afgewogen. Hierdoor kloppen de verhoudingen niet en zal het aanwezige zetmeel te veel vocht opnemen, waardoor de gele room te ver opstijft. Dit komt voor bij zowel de instant- als de kookmethode. Loop het recept na en pas, indien nodig, het  recept aan door de hoeveelheid bindmiddel of gele roompoeder te verminderen.
  • De gele room is te lang doorgekookt. Dit komt alleen voor wanneer de gele room volgens de kookmethode is bereid. Door het te lang doorkoken verdampt er te veel vocht, waardoor de verhoudingen tussen vocht en bindmiddel niet meer in balans zijn. Probeer het vocht zo snel mogelijk richting het kookpunt te krijgen om te voorkomen dat er onnodig veel vocht verdampt.