Getoerd gerezen producten worden uitgerold en gevormd, waarbij de vorm van het model zichtbaar blijft. Een weggezakt model kan veroorzaakt worden door:

  • Een te slap deeg. Er is te veel water aan het deeg toegevoegd of het deeg is te lang gekneed (overkneed), waardoor het slapper wordt. Voor getoerd gerezen degen is het belangrijk dat de degen steviger zijn, omdat het anders moeilijk te toeren en uit te rollen is. Het deeg wordt daarom niet geheel ontwikkeld tijdens het kneden, omdat dit proces zich voortzet tijdens het toeren en uitrollen van het deeg.
  • Te lange rijsperiodes. Om getoerd gerezen deeg goed te kunnen verwerken, is het belangrijk dat er tijdens het verwerken zo min mogelijk gasontwikkeling plaatsvind. De grote volumetoename wordt veroorzaakt door de ovenrijs. Door te lange rijsperiodes ontstaat te veel gasontwikkeling, waardoor slappere degen ontstaan die zorgen voor een weggezakt en minder strak model. Verwerk de producten daarom snel in een ruimte gelijk aan de deegtemperatuur (20-22°C) om rijsperiodes zo kort mogelijk te houden. Het deeg kan tussen toeren door in de koeling worden geplaatst en rijstijden kunnen worden aangepast bij langer verwerken.