Transparant glaceren is een techniek die wordt toegepast om (banket)producten van een glanzende en doorschijnende glazuurlaag te voorzien. Een product waarbij er blazen zijn ontstaan bij het transparant glaceren, zal daarnaast ook een dof uiterlijk hebben en eventueel zelfs zijn verkleurd.

Bij deze techniek worden producten eerst met ingekookte abrikozenjam ingestreken, waarna een dunne laag afgeslapte fondant wordt aangebracht. Na het aanbrengen van de afgeslapte fondant wordt het product voor zeer korte tijd in een hete oven gezet. Dit zorgt ervoor dat een deel van het vocht uit de fondant verdampt en een deel van de fijne suikerkristallen smelt, waardoor een dunne, glanzende laag ontstaat.

Het ontstaan van het doffe uiterlijk en de blazen komt voor wanneer het product te lang in de oven heeft gestaan na het aanbrengen van de afgeslapte fondant. Hierdoor loopt de temperatuur van de suikers in de fondant te ver op en verdampt er te veel vocht. De suikers gaan karamelliseren en er kunnen blazen ontstaan op het product. Plaats de producten bij het transparant glaceren daarom maar voor één minuut in een hete oven op 250°C.