Een glaçage, ook wel glazuur of spiegel genoemd, wordt gebruikt om taarten en gebak een strak uiterlijk te geven. Kenmerkend voor een glaçage is dat het door het overgieten een zeer strak resultaat kan ontstaan. Luchtbellen geven het product een bobbelig uiterlijk en kunnen bij het barsten van de luchtbellen gaatjes in de glaçage opleveren.

Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Er is lucht in de glaçage gemixt. Om een glaçage glad te krijgen, voordat er gebak mee wordt overgoten, wordt er vaak gebruik gemaakt van een staafmixer. Bij het onjuist gebruiken van de staafmixer worden er echter luchtbellen gecreëerd. Zorg dat het blad van de staafmixer onder het oppervlakte blijft en mix op een lage snelheid.
  • De glaçage is niet vloeibaar genoeg. Het recept kan in verhouding onvoldoende vocht bevatten. Ook kan er een chocolade zijn gebruikt met een verkeerde vloeibaarheid. Pas het recept aan of gebruik een chocolade met een hogere vloeibaarheid.
  • De glaçage is aangebracht op gebak met een te lage temperatuur. Bij te koud gebak krijgt de glaçage bij het overgieten een thermische schok, waardoor er luchtbellen kunnen ontstaan. Een gebakstemperatuur van -18°C is ideaal.