Als ijs te snel afsmelt, komt er snel veel water vrij en daalt de temperatuur in de mond. De smaken die vrijkomen worden hierdoor verdund en minder beleefd door de waterigheid van het gesmolten ijs.

Mogelijke oorzaken voor snel smeltend ijs zijn:

  • Er is een slecht bindmiddel gebruikt. Bindmiddelen worden aan ijs toegevoegd om het vrije water te binden en vast te houden. Wanneer een verkeerd bindmiddel wordt toegevoegd kan deze niet op de juiste manier het vrije water binden in het ijs.
  • De verhouding van de grondstoffen is niet goed. Een te veel aan suiker zorgt bijvoorbeeld voor een zacht ijs, wat onder de juiste omstandigheden snel wegsmelt.
  • De ijsmix heeft onvoldoende rijping gehad. Tijdens het rijpingsproces krijgt het bindmiddel de gelegenheid om meer water te binden, waardoor kleinere ijskristallen kunnen worden gevormd tijdens het draaien.
  • Het ijs is niet goed afgedraaid. IJs moeten snel worden afgedraaid op een lage temperatuur (-18°C) om te voorkomen dat tijdens het vriezen grote kristallen vormen. Deze grote ijskristallen zorgen voor een sneller smeltend ijs in de mond.